Kategoriat
nro 119 Pääkirjoitukset

Ikkunat auki Pohjoismaihin!

Tuli & Savun kolmaskymmenes vuosikerta huipentuu numeroon, joka tarkastelee pohjoismaista nykyrunoutta. Tässä numerossa ”Pohjoismaat” on rajautunut tarkoittamaan Ruotsia, Norjaa, Tanskaa ja Islantia, ja ”nykyrunous” runoutta, joka on julkaistu vuoden 2010 jälkeen. Maantieteelliseen ja kulttuuriseen läheisyyteensä nähden muiden pohjoismaiden nykyrunous on ollut Suomessa hämmästyttävän vähän esillä. Tämä numero pyrkii paikkaamaan tätä puutetta ja innostamaan lukijoita suuntaamaan katseensa pohjoismaisiin naapureihimme.

Ruotsista numeroon valikoitui mukaan Anna Hallbergin (suom. Elina Sallinen), Ann Jäderlundin (suom. Jyrki Kiiskinen) ja Johan Jönsonin (suom. Paavo Kässi) runoutta. Norjaa puolestaan edustavat Kjersti Bjørkmo (suom. Paula Sankelo), Tone Hødnebø (suom. Tarja Teva) ja Jørn H. Sværen (suom. Oscar Rossi). Tanskasta mukana ovat Caspar Eric (suom. Isa Hukka ja Nat Sascha Saietz Vork) ja Mette Moestrup (suom. Oscar Rossi). Islantilaiseen nykyrunouteen tarjoutuu katsaus Kristín Svava Tómasdóttirin runojen ja haastattelun muodossa (suom. Vilja-Tuulia Huotarinen).

Pohjoismainen nykyrunous on hyvin kieli- ja kirjallisuustietoista. Tämä näkyy esimerkiksi Anna Hallbergin, Tone Hødnebøn ja Ann Jäderlundin harkituissa ja hienovaraisissa tavoissa käyttää kieltä, ja toisaalta myös Mette Moestrupin ja Jørn H. Sværenin tavoissa käsitellä teksteissään lukemista, kirjoittamista ja kääntämistä. L=A=N=G=U=A=G=E -runoudesta versonneeseen ja kulttuuridebatteja Ruotsissa synnyttäneeseen språkmaterialism -suuntaukseen usein yhdistetään paitsi Anna Hallberg myös Johan Jönson, joka tekee kirjallisuuden materiaalista puolta näkyväksi toisaalta kielensä sivutilaan levittyvällä rönsyävyydellä ja toisaalta kirjamuodolla leikittelyllä: Jönsonilta tähän numeroon suomennettu katkelma on muodoltaan ”kirja kirjan sisässä”.

Toinen selvä juonne pohjoismaisessa nykyrunoudessa on yhteiskunnalliset ja sosiaaliset aiheet. Caspar Ericin runot käsittelevät vammaisuutta ja Kristín Svava Tómasdóttirin runot pureutuvat sekä elämään yleensä että feministisiin teemoihin. Kjersti Bjørkmon runot puolestaan tarkastelevat pohjoismaista mielenmaisemaa kuntasloganien kautta.

Käännösrunouden lisäksi numerosta löytyy Tulilanka, joka tarkastelee Sompasaaren alueen runoveistoksia, ja vuoden 2024 Nihil Interitin runouspalkintojen esittely. Numeron kritiikeissä puidaan niin hidasta minimalismia kuin merkkirunoilijan suurta elämäkertaa.

Tämän vuoden toisen numeron pääkirjoituksessa kerrottiin viime vuoden numerojen Arkisto (2/2023), Pyhä (3/2023) ja Puhuja (4/2023) menestyksestä Vuoden Huiput -kilpailussa. Ilouutisten sarjaa voi nyt jatkaa, sillä nämä samat numerot ylsivät finaaliin Euroopan laajuisessa Art Directors Club of Europen ADCE Awards -kilpailussa!

***

Tämän numeron myötä päättyy sekä Tuli & Savun kolmaskymmenes vuosi että oma aikani lehdessä. Olen ollut lehden toimituksen jäsen neljän vuoden ja yhteensä viidentoista numeron ajan: vuodet 2021–2022 kritiikkitoimittajana ja vuodet 2023–2024 päätoimittajana.

Muistan miten ensi kertaa törmäsin Tuli & Savuun. Se tapahtui Jyväskylässä, antikvariaatti Lukuhetkessä. Minua tuijotti kaksi suurta silmää kirkkaanpunaisella taustalla. Tuijotin hämmentyneenä takaisin, hahmottamatta mitä oikein katsoin. Lopulta otin silmillä varustetun esineen käteeni. Kesti hetki ennen kuin ymmärsin sen olevan esine, joka käsittelee runoutta. Kyseessä oli Tuli & Savun numero 84 (1/2016), teemaltaan Minä. Kiinnostuin välittömästi tästä oudosta ja poikkeavasta julkaisusta ja aloin odottamaan seuraavien numeroiden ilmestymistä. Olin tässä vaiheessa jo hyvin kiinnostunut runoudesta, mutta vasta Tuli & Savu avasi silmäni sille, mitä kaikkea runous ja kieli voivat todella olla. Ilman Tuli & Savua olisin sekä lukijana että kirjoittajana – ja täten myös ihmisenä – jotain aivan muuta. Olen Tuli & Savulle paljosta velkaa. Toivon, että lehdelle antamani vuodet toimivat tästä osittaisena takaisinmaksuna.

Lehtiaikani matkaseurasta tahdon kiittää toimituskumppaneitani Paavo Kässiä, Riikka Simpuraa, Janne Löppöstä, Helmi Nöjdiä ja Elina Sallista. Kaksi viimeiseksi mainittua tarttuvat ensi vuonna puikkoihin lehden uusina päätoimittajina. Toivotan sekä uudelle toimitukselle että lehden uusille ja vanhoille lukijoille innostavia ja silmiä avaavia vuosia Tuli & Savun parissa.

Atte Koskinen